Zaman: 19 Mar 2010, 04:41

Bu Konuda Ara:
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sonraki
 Türkçemize sahip çıkalım 
Yazar Mesaj
Beyaz Kuşak
Beyaz Kuşak
Kullanıcı avatarı

Mesaj türkçemizi kurtaralım
sadece türkçemiz bunla sınırlı diil mesela en basit örneği msn ede şu gibi ifadeler war selam slm merhaba mrb kendine iyi bak k.i.b. bye. gini...

07 Ağu 2007, 10:48
Profil WWW
Mavi Kuşak
Mavi Kuşak
Kullanıcı avatarı

gerçektende haklısın bunların arasında benim bile yanlış okuduklarım var teşekkürler

07 Ağu 2007, 13:03
Siyah Kuşak
Siyah Kuşak

Mesaj Re: türkçemizi kurtaralım
ALİ RIZA yazdı:
sadece türkçemiz bunla sınırlı diil mesela en basit örneği msn ede şu gibi ifadeler war selam slm merhaba mrb kendine iyi bak k.i.b. bye. gini...

Türkçe'nin "T"si büyük yazılır. "Diil" yerine "değil" yazılır. "war" değil "var" yazılır. Eğer yorum yapacaksanız da doğru yapın bari.

Hayır madem Türkçe'yi koruyamıyorsun yazma ya. İnsanı asıl bu kızdırıyor bak. Ciddiyim. Tabi sen sadece slm, mrb ve kib'e dikkat ediyorsan diyebileceğim hiçbir şey yok...

07 Ağu 2007, 17:21
Profil WWW
Samuray
Samuray
Kullanıcı avatarı

gerçeklerden kaçılmaz..bi foruma giren insan ve msn manyağı olan biri bu sözcükleri kullanır zaten...

XBOX360 Bölümüne başlık açmadan mutlaka okuyun

Zihne takmak için alınmayan kuşak; sadece düşmemesi için donu tutmaya yarar.” (Yüksel Yılmaz)

"Hello, My Name is Andy, and this is my avatar." -Andy Kaufman-

03 Eyl 2007, 20:46
Profil ICQ YIM WWW
Beyaz Kuşak
Beyaz Kuşak
Kullanıcı avatarı

Yahşi bilmek için özge bir dili, önce kendin dilin yahşi bilmeli...

Arkadaşlar bi de şunu hatırlatmak istiyorum. Türkçede "dil" dediğimiz zaman bir organı kasdetmiş oluryoruz. Ama bizim söylemek istediğimiz "dil" kelimesinin aslı; "LİSAN" dır.

Bir milleti millet yapan temel öğelerden bir tanesi de o milletin lisanıdır. Tarihini ve lisanını muhafaza edememiş bir millet, yok olmaya mahkumdur...

Teşekkürler bu konuda duyralı davranan herkese!

26 Eki 2007, 03:45
Profil WWW
Samuray
Samuray
Kullanıcı avatarı

Hepinizi duyarlılığınızdan ötürü kutlarım..Çok güzel bir konu.
Ben de çok hassasımdır bu konuda..
Msnde dahi çok özen gösteririm.
Çok önceleri slm,nbr, gibisinden ifadeler kullanırdım ama zamanla haasaslaştım bu duruma karşı.
Nasılsın diyorum misal;
arkadaş"iiiiiii sen?" gibisinden diyor ha bir de yoq,oki,kib,olmuo,bisi,ole...
Hiç de hoş olmuyor hatta bazen uyardığım da oluyor konuşştuğum arkadaşı..Neyse.

27 Eki 2007, 03:39
Yönetici
Yönetici
Kullanıcı avatarı

gerçeklerden kaçılmaz..bi foruma giren insan ve msn manyağı olan biri bu sözcükleri kullanır zaten...

Bir foruma girmek yada msn kullanmakla Türkçe bozulmaz kendimden örnek verirsem onikinci senem benim bu nette iş kişide bitiyor sizede kelimeleri bozup yazanlar varsa 1 2 kere bozdunuzmu zaten kendini toparlar.Sonuçta bu bizim dilimiz bize özel elin ingilizi japonu vs.. si bile dilimizi öğreniyor konuşmaya çalışıyor kişi Türk olduğu halde bunu beceremiyorsa şayet yazık derim ben başkada denebilecek birşey yok.

27 Eki 2007, 04:58
Samuray
Samuray
Kullanıcı avatarı

[img:847:1196]http://img50.imageshack.us/img50/89/turkceeriyorbuyuk2co5.jpg[/img]

Arkadaşlar, benim bir önerim var. Size ilk düşündüğünüzde saçma gelebilir ama... Türkçe konuşmayanı forumdan atalım. Çünkü böyle yaparak büyük bir suç işlemiş oluyoruz. Hayır, Türkçe kötü bir dil değil ki, deyimler, atasözleri, mecazi anlamlar, sondan eklemeler olarak çok zengin bir dil. İnanın ana dili Türkçe olanlardan başka herkes Türkçe konuşamıyor. Yabancılar bile "Sen ne yapıyor?", "Ben Nasıl?" gibi cümleler kuruyor, beceremiyorlar Türkçe konuşmayı. Henüz elimizdeyken kurtaralım şu dilimizi. İnanın, diğer ülkelerin seviyesine çıkmamız için ilk önce şu Türkçe'mizi koruyalım arkadaşlar. Katlediliyor Türkçe'miz. O "ewt", "tmm", "nbr" yazanlar da bir şey yapıyorlar sanmasın. İnanın, vatan hainliği yapıyorlar. Evet, gerçekten de öyle. O eski zamanda Arap alfabesini kaldırmak, Latin alfabelerini kullanmak, halkı inandırmak o kadar zordu ki, ne zorluklar ile yaptı Atatürk. Bizim için yaptı hepsini. Bizim sahip çıkmadığımızı duysa çok üzülür. Atalarımız, Atatürk'ümüz o kadar çalıştı Türkçe alfabesini getirmek için. Korumayanlar da vatan hainliği yapıyorlar. 2-3 harf yazmaktan kaçınıyorlar. 2-3 imla kurallarına uymaktan kaçınıyorlar. Lütfen arkadaşlar, Atatürk sadece bizlere kolaylık olsun diye getirmedi, dilimizin zenginleşmesi ve diğer ülkelerin seviyesine çıkmamız ve çağdaş olmamız için getirdi o alfabeyi. Lütfen arkadaşlar, lütfen koruyalım şu güzel dilimizi. Halen şansımız varken...

04 Ara 2007, 19:42
Profil WWW
Siyah Kuşak
Siyah Kuşak
Kullanıcı avatarı

Gayet de kaçılır. 98'den beri bilgisayar kullanıyorum. Bilgisayar kullandığım ilk günden beri de her türlü forum sitesine girerim, her türlü anında mesajlaşma programını kullanmışlığım da vardır; (ICQ'yla başlamıştık, ne çabuk geçiyor zaman :? ) ama ana dilimi olabildiğince doğru kullanmak için elimden geleni yapıyorum. "Slm" yerine "selam" yazmak çok mu zoruna gidiyor insanların acaba? Şimdi çoğumuza çok küçük şeyler gibi görünüyor; ama böyle başlıyor kültürlerin yok olması. Tamam herkes dilekçe yazar gibi yazsın demiyoruz da (zaten internet kullanan herkesin bu seviyede olduğunu düşünmek saçmalık olur.) en azından gözümüze hoş görünen yazılar yazın. Hayır, o değil, bir süre sonra herkese "slm" hoş gözükecek, "selam"ı kabul etmeyeceğiz. Çok az da olsa psikoloji bilgisi olan biri olarak, bu işlerin göz aşinalığıyla başladığını söyleyebilirim. "Vatanım da vatanım" diyen kişilerinse Türkçe'yi adeta katletmesi daha da kötü bir durum :( Vatanseverlik, sadece vatan hakkında kötü konuşanlara "dalmakla" olmuyor, biraz da dile sahip çıkmakla alakalı.

21 Ara 2007, 13:18
Profil WWW
Samuray
Samuray

Aslında çoğu üyeler türkçemize fazla önem vermiyor. MSN ortamında nasıl konuşuyorsalar burada da böyle topic atarak yolluyorlar. Çoğu arkadaşlarımız dikkatli cülme kuramıyor. Çoğumuz üyelerimizin cümle hatalarını düzeltiyoruz. Özellikle uzmanlar bu konuda baya uğraşıyorlar. Gerçi bir tek cülme kurma hatalarıyla olmuyor. Kimisi örneğin; "Başlık" yerine "Başlik" yazıyor. Dün akşam bir üyemizle MSN'de konuşuyorduk. Aynen verdiğim örnek gibi konuşuyordu. O Malatya'da oturuyormuş ama "Nerelisin?" dediğim zaman Almanya'lıyım dedi. "Kusura bakma türkçeyi biraz unuttum da ondan böyle konuşuyorum" dedi. Demek ki bazı üyelerimiz Türkiye'den uzak kaldıkları için bazı cümle kurma hataları oluyor. Ama kimiside kasıtlı yapıyor hiç türkçemize dikkat etmiyorlar.

21 Ara 2007, 13:34
Profil ICQ WWW
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver   [ 73 mesaj ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sonraki

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  

Giriş
Kullanıcı adı:   Şifre:   Her ziyaretimde otomatik giriş yap  
Bu forum gücünü phpBB yazılımından alır. Tema: Vjacheslav Trushkin Türkçe dil dosyası: phpBB Türkiye Geliştirici: TheScorpion