Zaman: 21 Mar 2010, 09:09

Bu Konuda Ara:
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sonraki
 Türkçemize sahip çıkalım 
Yazar Mesaj
Samuray
Samuray
Kullanıcı avatarı

Mesaj Re: Türkçemize sahip çıkalım
ufuk 14 yazdı:
Gayet de (şimdi fark ettim; ben de bu lafa takmışım:D) giriyor efendim. Kelime keyfi bir şekilde kısaltılmış sonuçta. Dil esnek diye bir kelimeden sesli harf çıkarmak, bir kelimeye sessiz harf eklemek, yabancı bir dilden kulağa hoş gelen kelimeleri dile serpiştirmek mantıklı değil. İki tane sesli harfe de basıver, ölür müsün? Ayrıca demek istediğini anladım. Ben de zaten "kaçılmaz" lafına karşı yazdım. Yani bak ben kaçmışım, kaçan çok fazla insan da var (görüyorum ki sen de bunlardan birisin :-) ). Saygılar.

bulkan yazdı:
Bu konuya 2. iletim oluyor..
Hassaslığınızdan dolayı tekrar tebrik ederim. :smile:
Çok önemli bir konu.
Şöyle bir ilk sayfadan itibaren tekrar okudum da konuyu yine bir düşündüm..
Türkçe nin katledildiği yazıları okumak fenalık getiriyor bana.Artık ne kadar hassaslaşmışsam..Çok acayip oluyorum böyle cocuq,schecqerr,yafs,yaws,aeo,kib,iiii,thnx,yoq,baq...vs..
Bir de yha bi bakın yhaa!! bilmem ne diye konu açılıyor en sinir olduğum olayçç
Benim önceden pek sohbetim olmazdı. Olduğu zaman da, şu sevmediğim kısaltmalardan en fazla yaptığım slm,nbr,a.s. dir.Başka hiç kullanmadım.Kısa zamanda da kurtuldum. :-)
Dilerim bu konu daha çok rağbet görür.
Saygılar 8)

Aklımı okumuşsunuz. :D

leventk yazdı:
Bence dilimize sahip çıkma olayını bir çok kişi yanlış anlıyor. Dünya dillerinin çoğu zamanla değişir, gelişir veya yeni kelimeler kazanır. Biz bu forumda yazışarak anlaşıyoruz, paylaşımlarımızı yazarak yapıyoruz. Bence günlük hayatta kullandığımız kelimeleri buralarda yazmanın bir sakıncası olmamalı. Bence yazarken kelimenin ifade ettiği anlam değil dil bilgisi kuralları önemlidir. Dil bilgisi kuralları okuduğumuz şeyi anlamamızda bize yardımcı olur. Siz kelimelere kafayı takmışsınız ama çoğunuzun cümlesinden bir şey anlaşılmıyor. Eleştirdiğiniz kelimelerin bile anlamı hemencecik anlaşılıyor. :lol:

Ben şöyle düşünüyorum. Mesela Türkiye'nin birçok zenginliği vardı. Örneğin; lâleler. Lâleler, çok eskiden beri bizimdi, ama sahip çıkmadığımız için Hollanda aldı. Şimdi, dönerimiza, ayranımıza, yoğurtumuza, baklavamıza vs, sahip çıkmayacağız, onları da başkaları alacak. Dilimiz de buna benziyor. Biz Türkçe diline sahip çıkmıyoruz, sonra bu dil de elimizden gidecek. Diller değişkendir, çağa ayak uydurmalıdır, bu doğru. Ama bazı Türk insanları başka tarzda yapıyorlar. Çağa ayak uydurma değil bu. Mesela, yoq'u örnek verelim. Bu kelimede "k" yerine "q" kullanılıyor. Ama sorun şu ki Türkçe'de "q" harfi yoktur. Şimdi çağ ilerliyor diye bizim "yoq" mu yazmamız gerekir? Biz bütün cümleleri böyle saçma sapan kısaltmalar kullanarak yazarsak, dilimize İngilizce kelime koyarsak, Türkçe'de olmayan harfleri kullanırsak, dilimiz nasıl çağa ayak uydurabilir ki? O dile dilimiz demeye dil varmaz. Dil yok olur gider. Çok kötü bir durum, İngilizce dilinden başka kendimize ait 6 tane daha harfimiz var, ama biz 3 yabancı harfi kullanmakta can atıyoruz. İlk önce bir Türkçe harfleri kullanmayı öğrenelim de... Ayrıca bu çağa ayak uydurma falan da değil bence. Sadece aşağılık kompleksi olan insanların yaptığı bir şey. Özentilik... Ben de özenti görünmek istemiyorum, başkalarını bilmem... Böyle yaparak Türkçe'nin kurallarını da berbat ediyoruz. Ayrıca, böyle garip kısaltmalar ve kelimeler kullanan kişilerden dil bilgisi kuralına uyduklarını söylemek, çok garip geldi bana. Hadi şimdi uydular, sonra mecbur uymayacaklar, uyamayacaklar. Bir de markalardan örnek vereyim. Birçok yabancı isimli markalar var, bunlar neyden kaynaklanıyor? Halkın cahilliğinden değil mi? Bunlar, atalarımızın birçok zaferler elde ederek, zorlukla, mücadele ile o harfleri bize getirdiklerini bilmiyorlar mı? İşte bu cahilliktir. Bu cahillik, bu internet ortamına da sıçramıştır. İnsanları her yerde bilinçlendirmek, küçük yaşta güzelce eğitmek ve güzel yazmak da biz Türk gençliğinin görevidir. Vatan görevi sadece vergi vermek, askere gitmek değildir. Millî değerlerimizi de korumamız gerekir. Yoksa o vatana nasıl vatan denilir?

Şunu da söyleyim, demek ki o kadar çok gereksiz kısaltma ve kelime kullanmışız ki, artık beynimiz o kısaltmaları ve kelimeleri daha iyi anlayabiliyor. Ayrıca ben, "Artık elim alışmış, bir şey yapamam." diyenlere inanmıyorum. Benim de elim alışmıştı, ben de düzenli yazmıyordum, ben de kısaltma kullanıyordum, ben de bilgisayarı böyle bilinçli bir şekilde öğrenmedim tabii ki. Ama ben de kendimi düzeltebildim. Benim başkasından ne fazlam var ki? Bu Amerikalılar da ülkeleri küçük küçük sömürmeye başladılar, ilk önce yabancı markalarla, sigaralarla falan para kazandılar, sonra dillerimizi sömürdüler, şimdi onlara mahkum kaldık, hatta soğuk çatışmadayız, bu çatışmada da hiçbir silahımız yok, dilimiz vardı, o da yavaş yavaş siliniyor işte. Ülke kötü duruma gidiyor.

Fakat, birkaç kelimede yanlışlık yapılmış. Türkçe'de sözcükler "d" ile bitmez diye biliyorum, "d" ile biten sözcükler zaten Türkçe değildir, onların değişmesi gerek. "Sarımsak" ile "Sarmısak"ın iki yazılışı da doğrudur. "Müsvedde" yazılmış, Türkçe'ye "Müsvedde" kelimesi "Müsvette" olarak geçmiştir, ama Türkçe bir kelime değildir. Ama yanlış biliyor olabilirim bunu. Yine, "Makina" ile "Makine"nin iki yazılışı da doğrudur. Tıraş'ın da yanlış olduğunu biliyorum, ama pek emin değilim. Ayrıca kelimelerin o kadar yanlış bilineni varmış ki, ben bile şaşırdım. Daha kendi dilimizi bilmiyoruz yav.

Üstteki mesajımı unutup flood yapmışım arkadaşlar, kusura bakmayın. Hemen düzenliyorum. (Düzenledim.)

19 Nis 2008, 08:57
Profil WWW
Siyah KuÅŸak
Siyah KuÅŸak
Kullanıcı avatarı

Türkçe Yazı Yazarken (Örn:Msn buna en iyi örnek bence...)
"K" yerine "q"
"V" yerine "w"
"S" ve ya "Åž" harfleri yerine "$"
(yine msn'den çok yapıldığı için Msn' i örnek veriyorum...)
Programdan çıkış yaparken ya da bulunduğu ortamdan çıkarken etrafındaki insanlara "Hoşçakal" diyemeyip "ßß" "bye" "bb"

Kullandıkları Saçma Sapan Script'ler ile Kullandıkları Türkçe Karakterleri Şekilden Şekle Sokup Büyük Küçük Yazı Yazıp Farklı Olma Çabası Almış Başını Gidiyor Millet "Renkli Yazacam" diye Yazdıkları Yazıdan Kimse Bişi Anlamıyor Gittikçe Batılı Oluyor Bu Gençler(Benim Yaşımdakilerden Bahsediyorum Yaşım 16...) Yaptıkları Tarzlar Giydikleri Kıyafetler :doubt: Türklerden Sanki biraz Daha Kopuk Batılı Yani Düz Hesap "Amerikalı" Olma Merakı...

Ben İngilizce'yi O Kadar İyi Konuşamam Ama Çok Severim Tam Bi İngiliz Gibi Şiveli Konuşmayı Çok severim ve Güzelde Oluyor Bence...Ancak Ben Bunun Yanında Türkçemide Düzgün bi Şekilde Yazıp Konuşmayı Unutmuyorum...

İşte Bu anlattığım OLUMSUZ Şeyler Türkçemizi buralara getirdi Atatürk Bize İngiliz Alfabesinide getirmesini bilirdi hazırdan giderdik bizde Ama o şekilde yapmadı ve Kendi Milletine Kendi Türkçe Alfabesini Getirdi Bizim kendi Alfabemiz Oldu Ama Bunu Sevip Sayan İnsan Sayısı Gittikçe Azalıyor İnşallah Bu Gidişe Dur Diyebiliriz Bu Şekilde....

17 AÄŸu 2008, 11:44
Profil YIM WWW
Samuray
Samuray
Kullanıcı avatarı

Evet. İi ve Iı harfleri sadece Türkçe ve Türk lehçelerinde varmış mesela. Ama bu batıya falan özenmek değil, başka bir şey. Çünkü batılı ülkelerin forumlarına girdiğimde, her şeyi çok düzgün yazdıklarını görüyorum. Belki de sadece bizim ülkemizde var böyle bir şey. Kime özeniyorlar anlamıyorum. :smt011

17 AÄŸu 2008, 14:00
Profil WWW
Samuray
Samuray
Kullanıcı avatarı

Türkçeyi katlettiğimiz gibi şimdide ingilizceyi katlediyoruz. Forumda dediğini uygulasak (1-2 yerel forumda bu özeni gösterenler var), user çok az kalır. Eğitimin yetersiz olduğu ülkemizde yakın bir zamanda ne Türkçe kalır ne de dil. Taş devri çağlarındaki insanlara dönüşüyorlar, farkında değiller.

22 AÄŸu 2008, 09:59
Profil WWW
Siyah KuÅŸak
Siyah KuÅŸak
Kullanıcı avatarı

Bence biz dikkat edersek Turkche filan olmaz.İlla Ch Sh tarzı kelime kullanacaksanız İngilizce forumlarda takılın.

28 AÄŸu 2008, 12:46
Samuray
Samuray
Kullanıcı avatarı

zupol yazdı:
Bence biz dikkat edersek Turkche filan olmaz.İlla Ch Sh tarzı kelime kullanacaksanız İngilizce forumlarda takılın.

Evet, hem "Ç" ve "Ş" harfleri üzülüyorlar, "Bizi neden kullanmıyorsunuz?" diye. :o

28 AÄŸu 2008, 15:07
Profil WWW
Uzman
Uzman
Kullanıcı avatarı

Sphynxinator yazdı:
zupol yazdı:

Evet, hem "Ç" ve "Ş" harfleri üzülüyorlar, "Bizi neden kullanmıyorsunuz?" diye. :o

Bizi kullanın yoksa evinize baskın yaparız :badgrin: :badgrin:

Resim

28 AÄŸu 2008, 16:17
Samuray
Samuray
Kullanıcı avatarı

DUR!!!

CTRL+W yap keyfine bak :D
Tekken Dünyasındaki Ulu Rekorum 8)

Yabancı Sanatçıların Türkçe İsimleri = Kopacaksınız :D

Mugen Config Ayarları

Son Harfle Başlayan Şarkıları Yazalım (Forum Oyunu)

Dragon Ball Online [DOWNLOAD]

29 AÄŸu 2008, 19:47
Beyaz KuÅŸak
Beyaz KuÅŸak

Eet :smile:

19 Eki 2008, 12:28
Samuray
Samuray
Kullanıcı avatarı

''Eet'' hayır yani bir Türkçe'ye sahip çıkma başlığına yorum yazarken bile yanlış yazıyorsun Firzen XD yani biraz dikkat

ve ''evet'' firzenin yorumuna katılıyorum yararlı bir başlık.

03 Åžub 2009, 01:46
Profil WWW
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni baÅŸlık gönder BaÅŸlığa cevap ver   [ 73 mesaj ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sonraki

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

GeçiÅŸ yap:  

GiriÅŸ
Kullanıcı adı:   Åžifre:   Her ziyaretimde otomatik giriÅŸ yap  
Bu forum gücünü phpBB yazılımından alır. Tema: Vjacheslav Trushkin Türkçe dil dosyası: phpBB Türkiye Geliştirici: TheScorpion