DexDrive Nedir ? ePSXe Savelerini Nasıl Birleştiririz ?
DexDrive for PlayStation
İcat Edildiği Tarih: 1996
Kim İcat Etti: InterAct
Bağlanma Noktası: PC Serial Port ile
DexDrive; türkçeye çevirirsek DexSürücüsü ve fotoda goruldugu gibi bir alet olup, PS Memory Card ını PC nin okuyacagı duruma ceviren cihazdır. Tabiki bir yazılım yardımı ile bunu unutmamak gerekir. İçinizden biri "Yahu napcaz bu aleti, kim alcak bu aleti yada PS1 in olayımı kaldı artık" diye soru soranlar olacak. Aslında bende farklı düşünmüyordum ama googla küçük bir araştırmamdan sonra yanıldıgımın farkına vardım.İlk arastırmamı bu aletin PC de çalılabilmesi için kullanıdıgı yazılımı bulmak üstünde yaptım. Biraz yorucu araştırmadan sonra sizin için buldum ve konunun ilerleyen kısımlarında paylaşacagım. Ardından biraz okumadan sonra bu yazılımın PSX Memory kartından okugu bilgileri hangi formata dönüstürdügünü buldum. Format .GME formatıydı ve ePSXe dizinindeki Memory Card klasorunu actım birde ne goreyim
ePSXe memory card formatı .MCRPeki PSX Save dosyasını yani .GME uzantıyı nasıl .MCR uzantıya cevirecektim ikinci google aramam bunun üstüne oldu ve kısa bir aramadan sonra "Memory Card Converter" adlı bir yazılım buldum. Mozaik yawas yawas tamamlanıyordu. Bir soru daha alır gibiyim. "yahu internette save dosyalarını ePSXe formatındaki .MCR halinde bulamıyormuyuz ne uğraştırıyorsun bizi
?"Güzel bir soru. Evet birkac site buldum ama onlarında oyun database i cok azdı. Toplasanız 20 tane oyun cıkmaz. Ama DexDrive dan cıkmıs saf halde
okadar save dosyası buldumki aklınız şaşar. Hatta bazı modlarıda ilkkez duyuyordum. Mesela SF EX 2 Plus save dosyasının açıklamasına baktım adam Maniac Mod açık halde verdim diye bas bas bagırıyor. Maniac Mod ? wadda hell?
İlk kez duyuyordum. zaten bu merak beni bu konuyu arastırmaya ve sonucunda sizinle paylasmaya ittiNerde kalmıştık. Hah çeviriciyede bulduk Peki ne bekliyoruz şimdi sıra Siteleride bulmaya geldi. Onlarıda konunun ilerleyen kısımlarında Paylasacagım!!!!Peki yazılım baska neyi destekliyor. yazılımı actıgımda .N64 desteginide gordum ama Nintendo ile bu yazımda ilgilenmeyecegim. isteyen arkadaslar aynı prosedurleri N64 içinde kullanabilirler!!!!Aslında biz DexDrive yazılımı olan "Dexeplorer" ile ilgilenmeyecegiz. CUnku boyle bir aletin elde edinimi biraz zor aslında kimsede zaten almaz. Biz sadece bu program ile elde edilen .GME uzantılı saveleri bulup onları bizim emulatorumuzun tanıyacagı .MCR uzantıya cevirecegiz. Ama yinede elinizde bulunsun diye "Dexplorer" i veriyorum. Kim bilir aramızdan biri delilik yapıp makinayı almaya karar verir
Neyse gecelim konumuza. Yine uzun bir araştırmadan sonra .GME uzantıyı ePSXe nin tanıyacagı formata donusturen programıda buldum ve simdi hem programları sunup hemde birkac test yaptıktan sonra konumuz kapatalım!DexDrive Cihazının Yazılımı (Dexplorer)
.GME Uzantıyı .MCR Uzantıya Çeviren Memory Card Converter
Memory Card Manager
Şimdi Gelelim Her Bir Programı Resimli Anlatıma (Dexplorer i es geciyorum kurcalamak isteyenler bakabilir. Ama belirteyim PC DexDrive baglı degilse pek bir işe yaramıyor ayrıca Win XP de internet baglantısını tanımıyor)
Memory Card Converter
Oncelikle Programı çalıştırıyoruz ve Internet Sitelerinden indirdigimiz .GME uzantılı save dosyalarını bununla acmaya calısıyoruz. ornek olarak hepimizde bulundugu icin Tekken 3 NTSC-J versiyonunun save dosyasını internetten çektim. Merak etmeyin siteleri daha sonra paylasacagım
Oncelikle Programdan Tekken 3 NTSC-J.GME save dosyasını buluyoruz
Daha sonra Convert yani "çevir" seçenegine tıklayarak çevirmek istedigimiz uzantıyı (bizim için .MCR ePSXe icin) seçiyoruz
Artık save dosyamız hazır. Bunu ePSXe nin kurulum dizinindeki Memory Cards klasorune kopyalıyoruz. Şekilde goruldugu gibi benim klasorde bircok save dosyası var
Şimdi Emulatorumuzu acıp memory card kısmından bu save dosyasını bulup kaydediyoruz.
Şimdi Sitemizde bulunan ve cogu kisinin yararlandıgı Tekken 3.RIP dosyasını bulup oyunu calıstırıyoruz.
Oyunun ana menusu degismedi. Yine eksik karakterler hatta açılmamıs menuler mevcut. Allah kahretsin diyebiliriz derken option seceneklerindeki memory card load secenegi içimizi rahatlatıyor
Bakın hala theater yada ball mode yok 
Karakter menusude aynı 
Şimdi Gelelim Ayarlara. memory card load menusune gidiyoruz ve birinci slota tanıttıgımız save dosyasını load yapıyoruz. ve ana menuye dondugunuzde gercekten sasırmıs olacaksınız
Bakın Theatre Mode Ball Mode ve niceleri açılmıs
Karakter Mennusune gidelim. japon versionu oldugu icin menu biraz farklı ama tüm karakterler açık!!!!
Save dosyasını indirdigim yerde acıklamalarda "Tüm karakterler, menuler ve elbiseler acık" Notu vardı. Cidden de denedim degisik elbiseler mevcut
Şimdi gelelim en onemli konuya. Bizim emulatore tanıttıgımız tekken3.MCR save dosyası aslında 15 slotluk bir save dosyası olup sadece 1 slot yer kaplıyor tekken. Geri kalanı boş. yani ben simdi MK4 ü de oynamak icin ayarlara girip memory card ı degistirmem mi gerekiyor. yazık degilmi 14 slot bos MK yıda Tekken in yanına koyamazmıyız
İşte bunun icinde size basta memory card manager adlı bir program daha verdim. Bununla istediginiz save dosyalarını bir memory card icinde toplayabiliyorsunuz. Ama save dosyalarının turü .GME olmak zorunda yani saf halde cevrilmemis olacaklar. hadi yapalım bakalım. Oncelikle siteden ben MK4, Tekken3, SFexplus2 cekeyim onları tek memory card da toplayalım. projemiz bu olsun
Sekilde gordugunuz gibi save dosyalarını .GME uzantı olarak kaydettim
Şimdide MC Manager programını acıyorum. Programda sag alt kosedeki ok tusuna basarak pencereyi genisletelim
Simdi sol pencere saveleri sececegmiz kısım sag pencere save leri birlestirecegimiz kısım. Adımları tek tek yapacagız. Soldan tum saveleri secip sag tarafa birden atmayacagız!!!!!
Simdi ilk olarak her iki taraftan da MK4 save dosyasını secelim. sol taraftan sectigimiz gozukecek ama sag taraftaki gozukmeyecek. merak etmeyin sagdan secmemizin nedeni sadece sag slotu aktif etmek istememizdir. Yoksa sag slot acılmıyor. Neyse Sekilde goruldugu gibi olacak
Soldaki MK4 save dosyasını saga atmak icin once onu seciyoruz ardından sagdan bir slot seciyoruz ve sag ok a basarak saga gecmesini saglıyoruz
Sİmdi diger save dosyasını secelim. Bunun icin sag tus open diyoruz ikinci slotta sol tarafta aman sakın "New" Demeyin tum proje yatar ve save dosyalarını birdaha indirmek zorunda kalırsınız. Ben denedim olmuyor geri donusu yok
Farkettiyseniz işlem sonucunda SF2 yi secince ilk slota attı MK4 gitti. Merak etmeyin bizi ilgilendiren sol taraf degil sağ taraf. sağda biriktiriyoruz save leri. Sekilde goruldugu gibi soldan SF2 yi tıklayıp sagdan ikinci slotu tıklıyoruz. Ve saga gecir okuna basıyoruz. Aman birinci slotu tıklamayın MK4 gider. yapmassınız artık ole bisiy. İslem bitince ikinci fotodaki gibi olacak!!!!
Simdi Tekken3 üde secelim aynı islemi uygulayalım Tekken 3 ü secelim "open" secenegi ile sagdan da 3. slotu secelim ve gecir tusuna basalım
Burda dikkat etmemiz gereken tek sey tum oyun savelerinin aynı version olması yani NTSC-U yada NTSC-J. karısık yapamassınız!!!! Şimdi sagdaki slotu "save as" yaparak sekildeki gibi ben oyle yaptım tabi "Dovus oyunları" olarak kadedin. türkce karakter kullanmayın
Yine başa donduk Cunku uzantımız farkettiyseniz uzantımız GME. Bunu MCR ye donusturelım. Bunuda anlatmayacagım yukarda anlattım. Converter ile yapın bu islemi. Hersey bitti. Şimdi bunu epsx e klasorun de ki memory card klasorune kopyalayalım ve emulatorde memory card kısmında tanıtalım. Bu kısmı resimli anlatmaayım cunku üstte anlattım
Simdi test edelim bakalım olmusmu!!!! Bunun icin Emulatoru acıyoruz ve Run bios deyip memory card da ne var bakalım. sakın unutmayın memory card ı tanıtmayı
Hobaaaa muhtesem oldu. Artık memory kardımızda tekken in tum karakterleri aktif save imiz, SF nin tum karakterleri aktıf saveimiz ve MK nın tum movileri acık save imiz olustu....
Şimdi Saveleri indirdigimiz sitemizin adını vereyim
Buraya girerek istediginiz oyunu aratın ve karsınıza cıkan kısımdan save secenegine tıklayın.
Bu kadar anlatımın ustune bir sigara yakıyım ben. 3 saattir ugrasıyorum yararlanın
Kolay Gelsin
Not: Tasarımı ve anlatımı aynı zamanda linklerine kadar her hakkım saklıdır ©osi™